Spjälsäng

Det finns en hel del saker som du kommer behöva ha på plats redan innan bebisen kommer. När du precis har gått igenom en förlossning (och din bebis likaså) kommer det sista du vill göra vara att springa runt i affärer eller sitta och beställa hem saker från internet. Den första tiden vill man bara ta det lugn och då är det naturligtvis skönt om man redan har de viktigaste sakerna på plats.

Barnsäng/spjälsäng

Har du ställt in dig på att du ska samsova tillsammans med din bebis? Mysigt! Att samsova är bland det absolut bästa som finns, men ibland går det inte riktigt som man har tänkt sig och det kan till och med skapa stora problem om natten inte går som man har tänkt sig. Som nybliven förälder är man oftast väldigt trött och de få stunder till sömn man får sover man väldigt djupt – ibland så pass djupt att man i sömnen glömmer bort att det ligger en liten bredvid en. Av denna anledning är det alltid bäst att se till så att man har en barnsäng/spjälsäng på plats till dess att barnet kommer.

Barnsängar finns i alla möjliga utseenden, storlekar och med olika typer av funktioner. Spjälsängen är det absolut vanligaste alternativet, men även en vagga är mycket populärt. För den som vill och behöver kan man till och med sätta på ett par “tassar” på spjälsängen för att få den att gunga mjukt och behagligt. När du väljer spjälsäng är det viktigt att du tänker på att barn växer mycket fort. Det finns sängar som är av mycket små format och som visuellt kan se väldigt söta och vackra ut, men köper du en sådan måste du vara beredd på att byta ut den efter loppet av några månader.

Känns spjälsängen alldeles för stor för din lilla bebis? Ingen fara. Komplettera gärna med ett fint babynest så att din bebis kan känna en större trygghet och så att sängen inte känns för stor och för skrämmande. Babynest är väldigt smidiga att använda sig av och kan förflyttas så att bebisen kan sova en stund i soffan bredvid dig. Ett annat stor plus med dessa är att de kan användas om man ändå vill samsova med sin bebis. Babynestet placeras då i sängen och förhindrar att du råkar rulla över bebisen. Detta babytillbehör kan beställas via nätet, inhandlas i butik eller tillverkas själv beroende på hur mycket tid och ork man har under graviditeten.

Inred sängen rätt

Att fastna med armar och ben mellan spjällen kan skada bebisen och göra väldigt ont. Se därför till att du har ett spjälsängsskydd som du fäster för att minimera risken för detta. Bädda även gärna med en mjuk och platt “baby kudde” för att ge extra komfort till huvudet.