Bebisar har känslig hud

Små barn har en tunn och mjuk hud och den behöver en snäll och mild omvårdnad. Ofta räcker det med att hålla den ren från smuts, kemikalier och att undvika direkt sol.

En nyfödd bebis hud är mycket tunnare än den hos en vuxen, vilket gör den mera känslig. Håll barnet torrt och rent, men undvik onödigt tvättande och avstå från starka produkter. Det första levnadsåret är det viktigt att använda så få produkter som möjligt, eller ännu hellre avstå helt.

Vatten och olja

Babyn behöver inte bada varje dag, ett par gånger i veckan räcker bra. De dagar bebisen inte badar kan det räcka att göra rent barnet med en mjuk tvättlapp och lite ljummet vatten. Om smutsen torkat fast, går det oftast bra att få bort den med lite babyolja. Det är lätt att glömma bort sig själv och den egna hudvården när man fått hem sin nya familjemedlem och orken kanske inte riktigt vill infinna sig. Då finns det innovativa produkter hos Foreo som kan komma väl till pass för den nyblivna mamman. Hårtvätt är inte heller nödvändigt på bebisar och ljummet vatten är tillräckligt för att hålla det rent. När barnet blivit större kan milda babyprodukter användas.

Prickar och utslag

Se till att badda bebisen torr när den badat och kontrollera hudvecken eftersom det ofta är där det kan förekomma hudirritationer på grund av fukt, värme eller smuts. Nästan alla barn får någon gång utslag, prickar eller hudrodnader. Den dagliga omvårdnaden ger ett bra tillfälle att upptäcka irritationer i det lilla barnets hud, som reaktioner på blöjor, salvor och annat. Det nyfödda barnets hud ser ofta torr ut och plitor och torra fläckar är vanliga. För att undvika fukt i hudveck, som kan orsaka hudirritation, är det bra att låta huden luftas lite då och då. Det är också bra att låta barnet vara utan blöja en stund ett par gånger om dagen.