Saker du INTE behöver i förlossningsväskan

Det finns otaligt långa listor på saker som är rekommenderade att du packar ner i din förlossningsväska, men hur många av dessa saker kommer verkligen att komma till användning för dig eller din bebis. När man läser dessa listor som finns på babysajter kan det kännas skrämmande. Det är så mycket prylar som ska med (enligt listorna) att man måste byta ut den där nätta förlossningsväskan mot resväskan som användes inför chartersemestern förra året.

Ta det lugnt! Många av de här listorna är skapade för att man själv ska kunna välja ut de babytillbehör som man tycker är viktigast och det kan också handla om att sajten du läser listan på vill kunna göra den så lång som möjligt. Vi vill dock att din packning och förlossning ska gå så smidigt som möjligt så här har vi listat fem stycken babytillbehör du absolut inte behöver ha med dig, oavsett vad listorna säger.

1. Oömma kläder som är bekväma, sköna, luftiga och som helt enkelt är anpassade till ändamålet – Visst kan du ta med dig kläder, men sjukhusen ser till att förse dig med “bekväma kläder anpassade för ändamålet”, även om de inte är speciellt trendiga eller moderiktiga.

2. Egen lustgas eller egna värkmediciner – Vi kan garantera dig att både läkemedel och lustgas finns att tillgå på plats. Sjukhus och förlossningsavdelningar är bunkrade upp över öronen med läkemedel som är till för att minimera dina smärtor.

3. Ultraljudsmaskin eller angelsound – Har du skaffat dig en ultraljudsmonitor eller en “Angelsound” för att lyssna på bebisens hjärtljud under graviditeten? Mysigt! Men du kan tveklöst lämna dessa två föremål hemma. Även här är det obligatoriskt för förlossningsavdelningar och sjukhus att ha ultraljudsmaskiner på plats.

4. En sax för att klippa navelsträngen med – Nej, nej och återigen nej. Du behöver absolut inte ta med dig en sax för att klippa navelsträngen. Detta finns på sjukhuset och tillhandahålls alltså när ni är på plats och bebisen är ute. Lämna kökssaxen hemma.

5. Egen våg – När bebisen har kommit ut från mammans mage så ska den vägas, men du behöver inte släpa med dig köksvågen in till förlossningen. Även en våg finns på plats att använda och vägningen utförs av barnmorskor.

Observera att denna lista är skriven med glimten i ögat. Många av de här sakerna är du troligtvis redan medveten om att du inte behöver ta med, men med tanke på de extremt långa listorna som finns på nätet så kan det ändå kännas bra att säkerställa att man verkligen inte är i behov av vissa tillbehör.